Avstralija - junij, 2006


Na povabilo častnega generalnega konzula republike Slovenije v Avstraliji g. Alfreda Brežnika je oktet sredi junija odpotoval na krajšo turnejo po Avstraliji, kjer je sodeloval pri proslavah 15. obletnice osamosvojitve Slovenije med tamkaj živečimi Slovenci.

Oktet je imel prvi nastop 21. junija v Canberri, in sicer na sprejemu za diplomatski zbor, ki ga je ob 15. obletnici osamosvojitve Slovenije priredil g. Bojan Bertoncelj, tedanji odpravnik poslov slovenskega veleposlaništva v Canberri.
Po končanem sprejemu smo se na povabilo članov Slovenskega društva v Canberri, ki so se tudi udeležili sprejema, seveda s pesmijo, ustavili za nekaj časa tudi na obisku v njihovih društvenih prostorih.

Naslednji dan, v četrtek, smo zapeli na sprejemu za sydneyski konzularni zbor v parlamentu države New South Wales (NSW), ki ga je ob 15. obletnici osamosvojitve Slovenije priredil g. Alfred Brežnik. Že v začetku, ko smo s petjem ustvarili nekako zvočno kuliso, je naše petje vzbudilo kar nekaj pozornosti, prav tako pa so tudi krajšemu koncertu, ki je sledil uradnemu delu sprejema, vsi zavzeto prisluhnili.

Sledil je obisk slovenskega društvu Planica v Wollongongu v petek popoldne, kjer smo krajši koncert imeli v Slovenski cerkvi Vseh svetnikov, ki se nahaja v sklopu društva, po koncertu pa še družabno srečanje s tam živečimi Slovenci.

Sobotni urnik nastopov je bil kar obsežen. Začelo se je s petjem ob odkritju znamenja - kapelice - v parku pred stavbo Slovenskega društva Sydney, zatem smo sodelovali s petjem pri maši za domovino v cerkvi Sv. Raphaela v Merrylandsu, po maši pa smo imeli še nastop in priložnostni koncert na proslavi državnega praznika za slovensko skupnost v Sydneyu, pri Slovenskem društvu Sydney.

Zgodaj zjutraj v nedeljo, smo se z avionom odpravili v Melbourne, kjer smo v versko kulturnem centru Sv.Cirila in Metoda v Kew s petjem sodelovali pri maši za domovino in po maši še pri telovski procesiji. Po končani slovesnosti pa smo imeli še koncert v dvorani centra pod cerkvijo in družabno srečanje. Popoldne pa smo s petjem popestrili še praznovanje v Slovenskem društvu Melbourne (domačini ga imenujejo dom na hribčku).

Poleg vnaprej dogovorjenih nastopov pa smo lahko zapeli kako pesem ali dve tudi ob marsikateri drugi priložnosti. Vsepovsod je naše petje bilo dobro sprejeto, zlasti velikega aplavza pa je bila v takih primerih deležna avstralska pesem Matilda, ki smo se jo za to priložnost poleg avstralske himne naučili. Med prebivalci Avstralije je zelo priljubljena, menda pa je svoj čas bila celo v ožjem izboru za avstralsko himno.


Gostovanje v Avstraliji so finančno podprli:

  • RS, Ministrstvo za zunanje zadeve, Urad za Slovence po svetu
  • Finea Trade
  • Radenska
  • Elsing Inženiring
  • G-MM Grosuplje
  • Telekom
  • Pivovarna Laško
  • Pivovarna Union
  • Loterija Slovenije
  • Mercator
  • Holding Slovenske elektrarne

    Fotografije